Ev Alırken Çıkan Tapu Masrafları

Genel Haz 23, 2022 Yorum yok

Konut-ev alınması taşınmaz bir malın satın alınması olarak bilinmektedir. Taşınmaz bir mülkün alım satım işlemlerinde ise devlete bazı masrafların ödenmesi gerekmektedir.

Ev alımında tapu alım satım masrafları nelerdir? Sorusuna açıklık getirmek için bazı noktalara değinmekte fayda var. Ev alım satım yapan tarafların ibraz ettikleri belgelerin masraflarını ödemeleri gerekir. Kişiler bu masrafların neler olduğunu merak etmektedir. Peki bu masraflar nelerdir? Masraflar, tapu harcı ve KDV’nin yanı sıra döner sermaye bedeli olarak sıralanabilir. Eğer alım satımda arada emlakçı yer alıyor ise emlakçıya da en fazla yüzde 2 komisyon ve artı KDV’nin verilmesi gerekiyor. Bu, sizin işlemlerden önce emlakçıyla anlaşmanıza göre değişmektedir. Komisyonun yanı sıra anlaşılan komisyonun KDV ödemesinin de yapılması gerekir. Emlakçılara verilecek komisyonun alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı tahsil edildiğini belirtmekte fayda var. Alıcı ve satıcının emlakçıya vereceği komisyon bedeli evin satış tutarının en fazla yüzde 4’ü kadar olabiliyor. Tapu müdürlüğünde yapılan devir esnasında satış bedeli ne ise onun üzerinden alan ve satandan ayrı ayrı % 2’lik (tek taraf ödeyecekse toplam yüzde 4) tapu harcı alınmaktadır. Tapu harcında bedelin emlak vergisi miktarından az olmaması kuralı bulunmaktadır. Bu bedeli taraflar ayrı ayrı ödemek ile mükellef olmakla birlikte anlaşmaları halinde tek tarafta tapu harcını ödeyebilir. Genellikle konut alım satımlarında alıcı tapu harcının tamamını ödeyebiliyor. Döner sermaye bedeli ise 2022 yılında 157 TL olarak tahsil ediliyor ve bu tutara 21,5 TL ek hizmet bedeli alınıyor. Döner sermaye bedeli olarak toplam 178,5 TL ödeniyor. Örnek olarak değeri 500 bin TL olan bir evin alım satımı esnasında hem satıcı hem de alıcının 10’ar bin TL veya toplam 20 bin TL tapu harcını  devlete ödemeleri gerekiyor. Aynı ev için emlakçı komisyon bedeli yüzde 4 üzerinden KDV dahil 23.600 TL yapıyor.

İlginizi Çekebilir:  Fast Ödeme Nedir? Nasıl Yapılır?

Ev Alımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ev alım satım işleminin tamamlanmasından önce tapu üzerinde ipotek olup olmadığı, vergi dairesine borcunun olup olmadığı, ruhsatında bir sorun olup olmadığı, konularında bir sorgulama yapılmasında fayda bulunmaktadır. Alım ya da satım yaparken alacağınız ya da satacağınız ev ya da arsaların borcu olup olmadığına bakmanız sizin yararınıza olacaktır. Özellikle konut alımında evin tadilata ihtiyacı olup olmadığı, elektrik, su vb. tesisatlarında bir problem olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Eğer borç varsa bu borçlardan sorumlu olan kişi satıcıdır. Eğer bu vergileri ödeyen satıcı tarafsanız, ödediğinize dair aldığınız makbuzları saklamanızda yarar var. Evin satışı sırasında evin değerinde bir artış yaşanırsa, bu vergi olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu vergi ise değer artış vergisidir. Eğer satın alınan bir gayrimenkul 5 yıl içerisinde değer kazanarak satılırsa elde edilen kazançtan değer artış vergisi alınmaktadır.

Yorum yok

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir