Kredilerde sağladıkları düşük faiz oranlarıyla devlet bankaları bireysel ve kurumsal müşterilere çeşitli kazanımlar sağlamaktadır. Devlet bankaları veya kamusal sermayeli mevduat bankaları, bazı devlet bankalarının katılım bankaları açması nedeniyle artmıştır. Devlet bankaları kurulduklarında devlet tarafından toplumun veya ekonominin bir kesimine çeşitli kredi desteklerinde bulunulması için kurulmakla birlikte her kesime hizmet verir duruma gelmişlerdir.
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. bilinen devlet bankalarıdır.
Hangi Devlet Bankasının Kaç Şubesi Var?
En çok şubeye sahip devlet bankası Ziraat Bankası’dır. Ziraat Bankası’nın yurtiçinde 1.740 adet, yurtdışında 23 adet şubesi bulunmaktadır. Şube anlamında 2. sırada Halk Bankası yer alır. Halk Bankası’nın yurtiçinde 991 adet, yurtdışında ise 6 şubesi yer almaktadır. Vakıfbank’ın ise yurtiçinde 943 adet, yurtdışında 3 adet şubesi bulunmaktadır.
Ziraat Bankası
İsmiyle müsemma olmak üzere tarım ve ziraate, çiftçilere destek verilmesi amacıyla kurulmuştur. Yaygın ve çok sayıda şubesi bulunması, bankanın kendisini farklı alanlarda geliştirmesi nedeniyle en çok tercih edilen devlet bankalarından birisi haline gelmiştir. Özel bankalara nazaran daha düşük kredi faiz oranları sunmaktadır.
Halk Bankası
İşyerlerine, KOBİ’lere, sanayi kuruluşları ve ticari işletmelere destek verme amacıyla kurulmuştur. Uygun faiz oranlarıyla bireysel bankacılık hizmetleri vermektedir.
Vakıfbank
Adı üstünde vakıflarla ilgili bankacılık faaliyetlerinde bulunmak için kurulmuştur. Daha sonra bireysel, kurumsal bankacılık faaliyetlerinin tümünü yapar hale gelmiştir. Ziraat Bankası ve Halk Bankası’ndan sonra 3. sıradadır. Diğer devlet bankalarından farklı olarak anonim ortaklık şeklindedir.
Devlet Katılım Bankaları
Kuruluşlarından kısa bir süre geçmiş olan Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası devlete ait katılım bankalarındandır. Birikimlerini faizsiz olarak değerlendirmek isteyen kişilere yönelik olarak kurulmuşlardır.
Devlet Kalkınma ve Yatırım Bankaları
Kamuya ait kalkınma ve yatırım bankaları, kamusal sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları olarak adlandırılır ve bunlar İller Bankası A.Ş., Türk Eximbank, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’dir. Kalkınma ve yatırım bankaları bireysel bankacılık hizmeti vermemektedir. Örneğin İller Bankası yerel yönetimlere altyapı vb. kamu yatırımlarında kredi desteği sağlamaktadır. Türk Eximbank ise ihracatçılara kredi desteği sağlamaktadır.
En iyi ve avantajlı devlet bankası
Ekonomik koşullara bağlı olarak kredi faiz oranları değişkenlik göstermektedir. Devlet bankaları kamu gücü nedeniyle özel bankalara göre çoğu zaman daha düşük faiz oranıyla ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi kullandırabilmektedir. Genellikle tüm kamu bankalarının kredi faiz oranları birbirine yakın olmaktadır.
Yorum yok