Ek hesap nedir? diye soracak olursanız, ek hesap veya kredili mevduat hesabı (KMH) banka hesaplarına müşterinin gelirine göre tanımlanan ekstra nakit bakiyedir. Ek hesap vadesiz banka hesabına tanımlanmaktadır. Ek hesap limiti kadar hesapta para olmasa bile, para çekme, fatura yatırma, para transferi, alışveriş yapılabilir. Taksitli ek hesap ile yapılan alışverişler taksitlendirilebilir.
Ek hesap limiti, müşterinin gelirine ve kredi notuna göre banka tarafından belirlenmektedir. Örneğin 5 bin TL maaş alan birisinin ek hesap limiti 5 bin TL olmaktadır. Kişinin gelirine göre ek hesap limiti çok daha yüksek olabilmektedir. Maaş bankaları müşterilerine veya kredi notu yüksek olanlara daha yüksek ek hesap limiti belirleyebilmektedir.
Ek hesap kullanımı ve ek hesaba yapılacak ödemelerle ilgili banka müşterileri kredi kartı kadar bilgi sahibi değildir. Kredi kartı limitiyle ilgili ilk yıl gelirin 2 katına kadar, ikinci yıl gelirin 4 katına kadar kredi kartlarının toplam limiti olabilirken ek hesap için benzer kriterler kullanılmakta ama tam olarak bilinmemektedir.
Ek Hesap Faiz Hesaplama
Ek hesap veya KMH, kredili ürün olduğu için kullanılan paraya faiz uygulanmaktadır. Temmuz 2021 itibarıyla bankaların uyguladığı ek hesap faiz oranı aylık yüzde 1,98’dir. Buna göre ek hesap limitinizden 1.000 TL kullanıldığında 30 gün (1 ay) sonra 19,8 TL ek hesap faizi oluşmaktadır. Bu faiz tutarına % 15 KKDF ve % 5 BSMV vergileri uygulandığında (faizi 1,2 ile çarpın) 23,76 TL toplam faiz tutarı oluşmaktadır. Dolayısıyla ek hesaptan 1.000 TL kullandığınızda 1 ay sonra anapara ile birlikte 1023,76 TL ödeme yapmanız gerekmektedir.
Ek Hesap Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Tıpkı kredi kartında olduğu gibi ek hesap için de ek hesap özeti veya ek hesap ekstresi banka müşterilerine e-mail veya internet şubesi üzerinden gönderilmektedir. Ek hesap özetinde o ay, kalem kalem ek hesaptan ne kadarlık harcama yapıldığı, ek hesap faizinin ne kadar olduğu, ödenmesi gereken tutar ve son ödeme tarihi bilgileri yer almaktadır.
Ek hesap, krediler ve kredi kartları gibi kredili ürün olduğundan ödemelerin düzenli yapılıp yapılmaması kredi notunu etkilemektedir.
Ek hesaptan kullandığınız toplam tutarı veya hesap özetinde belirlenen ek hesap asgari ödeme tutarını en geç son ödeme tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. Ek hesap borcunun tamamı ödenemiyorsa bile faiz tutarının üzerinde bir tutarı ek hesaba yatırmanız gerekiyor, aksi takdirde kredi notunuz ciddi anlamda düşecektir.
Örnek olarak 1 Haziranda ek hesaptan kullandığınız 1.000 TL için 1 Temmuz itibarıyla borcunuz 1023,76 TL olacaktır. Ek hesaba 1 Temmuzda 1023,76 TL yatırmanız veya ek hesap özetinde bankanın sizden istediği asgari ödeme tutarını ödemeniz gerekmektedir. Bu tutarın tamamını yatırdığınız takdirde bankaya borcunuz kalmaz, bu tutarın altında yatırdığınız tutardan kalanı için yüzde 2,28 gecikme faizi uygulanır.
Ek Hesaplar Ne Zaman ve Nasıl Kullanılmalı?
Kredi çekilmesine ihtiyaç olmayan, kısa süreli küçük tutarlı nakit ihtiyaçları için ek hesap limiti kullanılabilir. Ek hesap limiti sonuna kadar kullanılmamalıdır. Ek hesap limitinin sonuna kadar kullanılması kredi notunu olumsuz etkilemektedir.
Ek hesaplar ölçülü kullanılmalı, ödemeleri takip edilmeli ve düzenli yapılmalıdır.
İhtiyaç Kredisi Üst Limiti: Finansal İhtiyaçlarınızı Karşılamak İçin Ne Kadar Ödeme Alabilirsiniz? Bu makalemizde, ihtiyaç…
Kamu çalışanı olan memurlar, temmuz ayında ne kadar zam alacaklarını merak etmektedir. Memur zammı twitter…
Evlenmek isteyen gençler, 150 bin lira evlilik kredisi, 150 milyar evlilik kredisi, yeni evlenenlere devlet…
Kredi faizlerinin yüksek oranda seyretmesi nedeniyle kredi kartı nakit avans faizinin merkez bankasının tarafından düşük…
TikTok, dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan bir sosyal medya platformudur. Bu platform, kısa videolar çekerek…
Kripto para, son yıllarda popüler hale gelen bir yatırım aracıdır. Ancak, kripto paradan zengin olmak…