Kategoriler: Kredi Notu

Memurlar Kredi Notu

Bankalar ve finans kurumlarının yıllar önce kurdukları KKB (Kredi Kayıt Bürosu) yani kredi notu sistemi ve kredi notu bilgilerinin 2014 yılında findeks aracılığıyla tüm vatandaşlara açılmış ve sonrasında kredi notuyla ilgili tüm insanlarda finansal anlamda bir bilinç düzeyi oluşmuştur.

Bankalar bireysel müşterilerine kredi, kredi kartı, KMH (Kredili Mevduat Hesabı) kullandırmak için kredi notuna dikkat etmektedir. Kişilerin geçmişte tüm bankalarla olan finansal ilişkileri incelenmekte, yani kredi, kredi kartı limitleri, bu limitlerin ne kadarının kullanıldığı, ödemelerin zamanında yapılıp yapılmadığı, gecikme varsa hangi sürede olduğu, idari takip ve/veya kanuni takip olup olmadığı Findeks Notlu Risk Raporunda detaylı bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Memurlar genellikle ekonomik koşullar, sabit maaşları nedeniyle ek maddi kaynağa ihtiyaç duyduklarından kredili ürünleri fazla kullanmaktadır. Ev-konut satın almak için konut kredisi, araba alımı için araç kredisi, diğer ihtiyaçlar için ihtiyaç kredisi kullanılmaktadır. Maaşlarına oranla ödenebilir düzeyde kredi kullanan memurlar ödemelerini düzenli yaparken kredi notları da yüksek olmaktadır. Bunun yanında gelirlerine oranla yüksek miktarlarda kredi kullanan, kredi kartı limitlerini dolduran memurlar bankalara olan ödemelerinde zaman zaman gecikme yaşamakta ve memurların kredi notları düşmektedir. Hatta  90 gün ödeme yapamayanlar idari takip ve daha sonrasında banka avukatlarına ödenmeyen borçların tahsili için intikali sonrasında kanuni takip (icra vs.) durumlarıyla karşı karşıya kalabilmektedirler.

Bankalarla olan ilişkilerinde kredi, kredi kartlarına düzenli ödeme yapan memurların kredi notları yüksek olacağından bankalar için ideal müşteri olurlar. Kredi notu yüksek olan memurlar ayrıca kredi notu düşük olup kredi kullanmak isteyen kişiler için de kefil olarak talep edilmektedir. Memur kefilli kredi yazımızda memurların kredi kullanmak isteyen kimselerden kefil olarak talep edildiğinden bahsetmiştik.

Kamu personelinin veya memurların bankalara borçlanma aşamalarında ödeyebilecekleri miktarda kredi kullanmaları ve ölçülü gitmeleri kendi menfaatlerine olacaktır. Aksi takdirde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine göre borçlarını ödemeyen memurlar hakkında çeşitli yaptırımlar uygulanabilir.

memurkredi

Son yazılar

İhtiyaç Kredisi Üst Limit

İhtiyaç Kredisi Üst Limiti: Finansal İhtiyaçlarınızı Karşılamak İçin Ne Kadar Ödeme Alabilirsiniz? Bu makalemizde, ihtiyaç…

2 yıl önce

Temmuz 2023 Memur Maaş Zammı Ne Kadar Olacak?

Kamu çalışanı olan memurlar, temmuz ayında ne kadar zam alacaklarını merak etmektedir. Memur zammı twitter…

2 yıl önce

150 Bin TL Evlilik Kredisi Başvuru

Evlenmek isteyen gençler, 150 bin lira evlilik kredisi, 150 milyar evlilik kredisi, yeni evlenenlere devlet…

2 yıl önce

Kredi Kartı Nakit Avans Nedir?

Kredi faizlerinin yüksek oranda seyretmesi nedeniyle kredi kartı nakit avans faizinin merkez bankasının tarafından düşük…

2 yıl önce

Tiktok Para Kazanma Yöntemleri

TikTok, dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan bir sosyal medya platformudur. Bu platform, kısa videolar çekerek…

2 yıl önce

Kripto Paradan Zengin Olunur mu?

Kripto para, son yıllarda popüler hale gelen bir yatırım aracıdır. Ancak, kripto paradan zengin olmak…

2 yıl önce